Riskinformation

Historisk avkastning är ingen garanti för framtida avkastning. Pengar som placeras i fonder kan både öka och minska i värde. Det är inte säkert att du får tillbaka hela det insatta kapitalet.

Ladda fler artiklar

Förvaltarintervju med Niklas Larsson

Den 1 november har vi för avsikt att lansera vår första aktiefond med exponering utanför de nordiska gränserna, nämligen Cliens Global Småbolag.

I somras anslöt Niklas Larsson som kommer att ansvara för förvaltningen av fonden. Niklas har lång erfarenhet av global aktieförvaltning och innan han började på Cliens ansvarade han för SwedbankRobur Småbolagsfond Global under ca 5 år.

1. Berätta lite kortfattat om din bakgrund?

Jag är uppvuxen i Uddevalla och spenderade den mesta tiden kring idrott och framför allt med handboll. Efter avslutade studier på Handelshögskolan vid Göteborgs Universitet så började jag på SwedbankRobur 2008. Där jobbade jag under dryga 13 år med globala aktier och förvaltade sedan 2018 vår då nystartade globala småbolagsfond. De senaste åren var jag även en av tre aktiechefer på avdelningen.

2. Vad var det som väckte ditt intresse för aktier?

Svårt att säga, säkerligen påverkades jag av att växa upp under slutet av 90-talet då börsen var ett hett samtalsämne. Min första aktie var Pricer, och analysen lämnade nog väldigt mycket att önska. Jag har stundvis även ägnat mig åt förhållandevis sofistikerad betting. Där fick jag upp ögonen för att man kan tjäna pengar om man har ett informationsövertag.


3. Det finns 10 000 bolag i ditt investeringsunivers, hur går man tillväga för att vaska fram guldkornen?

Genom att ställa sig några fundamentala frågor så kan man snabbt exkludera stora delar av sitt univers. Sen krävs det en viss ”good enough” mentalitet, det kan bli en övermäktig uppgift om man tror att man kan hitta ”de bästa” aktierna hela tiden. Jag försöker hitta bolag som på ett någorlunda förutsägbart sätt kan skapa värde över tid. Bara genom att säga ’förutsägbarhet’ och ’över tid’ blir har jag minskat universet till något mycket mer hanterbart.

4. Beskriv kortfattat hur din investeringsfilosofi ser ut?

I korta drag vill jag hitta förutsägbara affärsmodeller som genererar mycket kassaflöden och som kan återinvesteras till en förhållandevis god avkastning. Om jag inte betalar för höga multiplar vill jag tro att det leder till såväl god nattsömn som avkastning.

5. Kan du ge ett par exempel på bolag som du verkligen uppskattar?

Det bolag som jag först kommer att tänka på är amerikanska Pool Corp. De säljer produkter och förbrukningsartiklar till professionella poolinstallatörer. Dels växer den installerade basen av pooler, sen är underhållet av en pool i princip icke-diskretionärt vilket gör att för varje pool som byggs så skapas ett flerårigt behov av reservdelar och förbrukningsvaror. Det är en väldigt decentraliserad affärsmodell där alla i bolaget känner ett stort ägarskap. Aktien har alltid sett dyr ut men bolaget har alltid lyckats överträffa förväntningarna.

Ett annat tema som jag är väldigt förtjust i är SaaS-bolag, dvs där man prenumererar på en mjukvara. Om man tillhandahåller en tjänst som är väldigt integrerad i kundens verksamhet skapar det väldigt säkra inkomstströmmar. Om man dessutom lägger till att bruttomarginalerna ofta är mellan 80–90% så förstår man att det finns väldigt goda förutsättningar att bli kassaflödesmaskiner.

6. Kan du kommentera börsen just nu?

Jag tror inte att jag kan förutspå börsen och försöker därför helt enkelt inte. Däremot kan jag som alla andra observera att vi befinner oss på höga nivåer. Det styrs såklart av hur andra tillgångsslag handlas. Jag tycker delar av marknaden värderas väldigt högt, samtidigt som det fortfarande går att hitta rimligt värderade aktier.

Önskar ni komma i kontakt med Niklas når ni honom på:
E-mail:niklas.larsson@cliens.se
Mobil: 0768-19 12 59

Hur blir jag kund?

Du kan köpa våra fonder direkt hos oss eller vända dig till någon av våra samarbetspartners och handla fonderna via deras fondtorg. TILL KÖP & SÄLJ-SIDAN

Cliens månadsbrev Kostnadsfritt

Var först med att ta del av vår unika marknadsrapport, sammanfattning över månaden som gått och våra utsikter på framtiden.