Riskinformation

Historisk avkastning är ingen garanti för framtida avkastning. Pengar som placeras i fonder kan både öka och minska i värde. Det är inte säkert att du får tillbaka hela det insatta kapitalet.

Ladda fler artiklar

Förvaltarintervju med Johanna Ahlqvist

Den 1 september tar Johanna Ahlqvist över ansvaret för Cliens Mixfond från Carl Sundblad som framöver fokuserar sin tid runt Småbolagsfonden och Micro Cap Fonden.

Johanna kommer närmast från en tjänst som analytiker på SEB och har en lång och gedigen bakgrund som aktieanalytiker. De senaste åren har hon kontinuerligt varit topprankad inom sina områden Telekomleverantörer & IT, Telekom Operatörer och Media & Entertainment.

1. Berätta lite kortfattat om din bakgrund?

Efter studier i Lund och Amsterdam började jag på SEBs traineeprogram 2006. Jag fortsatte min karriär inom SEB på aktieanalys där jag har tillbringat merparten av de senaste 15 åren med att analysera aktier och bolag med huvudsakligt fokus på TMT sektorn.

2. Vad var det som väckte ditt intresse för aktier? 

Jag har alltid tyckt om siffror och haft en nyfikenhet och intresse av bolagsanalysen. Men det var först när jag började arbeta med aktier på riktigt som jag själv började handla mer. Nu är det dock snart 15 år sedan.

3. På vilket sätt kan du dra nytta av din bakgrund som aktieanalytiker?

Som aktieanalytiker har jag genom åren stött på en mängd intressanta bolag och affärsmodeller. Att sedan analysera och sätta siffror på framtida vinster för att förstå vilka aktier som borde generera bäst avkastning i det korta och långa perspektivet har varit min vardag. Den erfarenheten kommer att hjälpa mig att utvärdera de bästa bolagen för portföljen.

4. Beskriv kortfattat hur din investeringsfilosofi ser ut? 

Överlag uppskattar jag bolag med strukturella drivare med hög avkastning på kapitalet vilket ger hög vinsttillväxt över tid. Förvärvskomponenten ska inte heller underskattas i mitt val av aktier samt en stark och trovärdig ledning.

5. Kan du ge ett par exempel på bolag som du verkligen uppskattar?

Nibe är ju ett fantastisk bolag, HMS likaså. Båda tickar de flesta boxarna ovan.

6. Kan du kommentera börsen just nu? 

Ja, börsen har varit otroligt stark men givet den mängd pengar från stödpaket som pumpats in i marknaden så kan man tycka det är med rätta. Det finns såklart lite anomalier där vissa sektorer/aktier sprungit lite för fort. Desto viktigare blir det att sålla agnarna från vetet.

Önskar ni komma i kontakt med Johanna når ni henne på:
E-mail: johanna.ahlqvist@cliens.se
Mobil: 0702-52 21 77

Hur blir jag kund?

Du kan köpa våra fonder direkt hos oss eller vända dig till någon av våra samarbetspartners och handla fonderna via deras fondtorg. TILL KÖP & SÄLJ-SIDAN

Cliens månadsbrev Kostnadsfritt

Var först med att ta del av vår unika marknadsrapport, sammanfattning över månaden som gått och våra utsikter på framtiden.