Riskinformation

Historisk avkastning är ingen garanti för framtida avkastning. Pengar som placeras i fonder kan både öka och minska i värde. Det är inte säkert att du får tillbaka hela det insatta kapitalet.

Ladda fler artiklar

Intervju med Carl Sundblad

Inför lanseringen av fonden Cliens Micro Cap, den 30 september, har vi passat på att ställa några frågor till förvaltaren Carl Sundblad

Kan du berätta övergripande om den fonden?
Det här blir en fond där vi fokuserar på börsens allra minsta bolag, dock med samma fokus på kvalitet och långsiktighet som vi framgångsrikt haft som strategi i Småbolagsfonden. Börsvärdet för tänkbara investeringar ska ej överstiga 0,1 procent av totala börsens marknadsvärde vid investeringstillfället.

Kan du dra någon nytta av hur du jobbar i Cliens Småbolagsfond?
Absolut, många av de tänkta investeringarna är bolag som jag följt och träffat flera gånger under de senaste tio åren. Det är alltså inget nytt univers för oss utan snarare så att vi nu får ett verktyg att investera i sådant som vi redan har på radarn, men som kanske är lite för litet för andra fonder.

Carl Sundblad, Ansvarig förvaltare för fonderna Cliens Småbolag och Cliens Micro Cap

Hur ser du på risken i en Micro Cap fond jämfört med t ex en traditionell aktiefond
Den behöver inte bli högre bara för att bolagen är små. Det som skiljer den här fonden från andra fonder riskmässigt är främst likviditetsrisken men den tycker jag vi hanterar väl genom att fonden blir månadshandlad vilket ger oss god visibilitet över flöden in och ut.

Varför är fonden månadshandlad?
Det görs enbart för att effektivisera handeln i de underliggande innehaven.

Vad för typ av bolag är det tänkt att fonden ska äga?
Bolagen kommer först och främst vara små. Sen fokuserar vi på kvalitet, tillväxt och strukturella trender. Vi vill gärna hitta bolag som har en medvind från underliggande trender som digitalisering, energiomställning, automation etc. Det kommer alltså inte vara frågan om några förhoppningsbolag utan alla bolag ska tjäna pengar för att komma i fråga till fonden. Därefter är ambitionen att äga bolagen riktigt länge och följa deras utveckling till dess att de förhoppningsvis är betydligt större bolag om ett par år.

Kommer fonden endast äga Svenska bolag?
Nej, vi kan ha upp till 10% av investeringarna utanför Sverige och då är det våra nordiska grannländer som är av intresse. Även där har vi rest mycket och träffat många bolag genom åren och har en idé om vilka bolag som kan tänkas vara intressanta att investera i.

Vem tycker du själv att en Micro Cap Fond är lämplig för?
Den här fonden bör man ha flera års horisont i och passar den intresserade investeraren som vill följa med på en resa och följa bolagen mot att de förhoppningsvis utvecklas till betydligt större bolag på sikt.

Slutligen, var kommer jag att kunna köpa fonden och vad är avgiften?
Fonden kommer initialt att finnas tillgänglig via Avanza, Nordnet och Nord Fondkommission. Man kan givetvis även köpa fonden hos Cliens. Årligt förvaltningsarvode ligger på 1,40 % + prestationsrelaterad avgift på 15 % på avkastningen som överstiger Carnegie Micro Cap Return Sweden Index.


Vid intresse eller frågor om fonden, vänligen kontakta oss på:
Telefon: 08-506 503 90
E-mail: marknad@cliens.se

Hur blir jag kund?

Du kan köpa våra fonder direkt hos oss eller vända dig till någon av våra samarbetspartners och handla fonderna via deras fondtorg. TILL KÖP & SÄLJ-SIDAN

Cliens månadsbrev Kostnadsfritt

Var först med att ta del av vår unika marknadsrapport, sammanfattning över månaden som gått och våra utsikter på framtiden.